loading

Psikolojik Test Uygulamaları

Psikolojik Test Uygulamaları

Zaman zaman psikiyatrik sorunların tanımlanması yada objektif değerlendirilmesinde psikolojik testlere ihtiyaç duymaktayız. Bu testler Zeka, kişilik, psikiyatrik değerlendirme ve gelişim testleri gibi farklı türlere sahiptir.

Uygulanan Zekâ Testleri

Zeka-Performans testidir. 4-7 yaş, 7-14 yaş ve 14 yaş üstü bireylere uygulanabilir. Bireysel ve grup olarak uygulanabilir. Uygun yaş grubuna göre bireyin kendisine verilen formu belirli bir süre içerisinde yanıtlaması istenir.

Genel yeteneği belirlemek amacıyla kullanılmaktadır. Sözel açıklamaya dayalı bir test değildir. 12 labirentten oluşmaktadır. Sınırlandırılmış bir süre uygulaması yoktur. Bireysel zeka testi olarak kullanılmaktadır. 7,6-14 yaş arasındaki bireylere uygulanmaktadır. Bireysel bir test olup bir oturumda bir kişiye uygulanır. Test çocuğun labirentlerdeki çıkış yolunu bulması esasına dayanmaktadır.

Zeka ve Performans testi. Grup olarak da uygulanır. 7,8 ve 9 yaş çocuklarına uygulanabilir. Zaman sınırlaması yoktur. Zekayı ölçmek amacıyla geliştirilen testin iki alt testi vardır.

İnsanın bilişsel fonksiyonlarının bilginin temeli olarak kabul edilen PLANLAMADİKKATEŞ ZAMANLI ve ARDIL bilişsel işlemlere dayandırmaktadır. Bu teoriye göre insanın bilişsel aktiviteleri dört parçadan oluşmaktadır.

  • Bilişsel kontrolü sağlayan Planlama,
  • İstenilen amaca ulaşmak için bilişsel işlemlerin kullanımı, kararlılık ve kendini kontrol, belli bir süre içinde odaklanmış ve seçici bilişsel aktiviteyi sağlayan Dikkat işlemleri,
  • Bilgi üzerinde işlem yapmanın iki formu olan Eş zamanlı ve Ardıl bilişsel işlemler.

CAS (Bilişsel Değerlendirme Sistemi) 5-17 yaşları arasındaki çocukların dört temel bilişsel işlemlerini değerlendirmek için yapılandırılmıştır. Çocuk ve ergenlerin öğrenme performanslarının güçlü ve zayıf yönlerini değerlendiren en güncel testlerdendir.

Uygulanan Dikkat Testleri

MOXO dikkat testi DEHB tanısının koyulmasına yardımcı olması nedeniyle de sıklıkla tercih edilir. MOXO, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunun dört ana belirtisi olan dikkat eksikliği, zamanlama problemi, dürtüsellik ve hiperaktivitenin ölçülmesini sağlar. Bilgisayar üzerinden yapılan MOXO dikkat testi görsel ve işitsel çeldiricilerden oluşmaktadır. Test sırasında katılımcıdan belirli bir hedef ortaya çıktığında yanıt verilmesi, bu hedef dışındakilere ise yanıtsız kalması istenir. Aynı zamanda dikkat dağınıklığı testi bu işlemi yaparken katılımcının görsel ve işitsel çeldiricilerden nasıl etkilendiğini belirler. Buna ek olarak hedeflere karşı verilen performans yanıtlarına göre dikkat eksikliği, zamanlama problemi, dürtüsellik ve hiperaktivitenin ölçülmesi sağlanır. Çocuklar için uygulanması durumunda MOXO testi yaklaşık olarak 15 dakika, genç ve yetişkinlerde uygulandığında ise yaklaşık 18 dakika sürmektedir.

5.0 – 6.0 yaş (60-77 aylık çocuklar) grubuna uygulanır.

Frankfurter Dikkat Testi ile okula başlayan çocuğun dikkatini ölçmekte, okula henüz yeni başlamışken dikkat sorunu olanlar tespit edilmektedir.

Seçici dikkati belirlemek için kullanılır. Psikomotor hız, doğru ve yanlış işaretlemeler ve gösterilen performansın kalitesi testte değerlendirilmektedir. 9-60 yaş arasındaki bireylere uygulanmaktadır.

Öğrenme için çalışma, çalışma için dikkatin toplanması ve bu toplanmanın uzun süre dağılmaması çok önemlidir. Öğrenme de motivasyon basamaklardan ilkidir. Motivasyon; insan ya da hayvan davranışına amaç ya da yön veren, bilinçli ya da bilinçdışı seviyede işleyen itici güçtür.

Çocuklar tanınırken, onların ilk kez dikkatlerinin gücü ve özellikle dikkatlerini bu noktada toplayabilme yeteneğini bilmek çok önemlidir. Dikkat gücünü ölçer, 10 – 20 yaş arası bireylere uygulanır.

Birey tanıma tekniklerinden biri olan cümle tamamlama testi, projektif testler arasında yer alır. Bireyin paylaşamadığı, duygu ve düşüncelerini anlamaya yönelik bir testtir. Birey bu testte eksik cümleleri tamamlayış biçimiyle, ilgilerini, tutumlarını, arzularını, beklentilerini, sıkıntıları vb. duygu ve düşüncelerini yansıtır.

Bireyin iç dünyasına ait bilgiler edinmek istendiği zaman kullanılır. Testin A ve B olmak üzere 2 adet formu bulunmaktadır. A formu 8 ile 16 yaşlar arasındaki çocuklara uygulanmaktadır. B formu ise daha ileri yaşlarda ki çocuklara uygulanmaktadır.

Uygulanan Gelişimsel Değerlendirme Testleri

0-6 yaş arasındaki çocukların gelişimsel açıdan değerlendirilebilmesi amacıyla uygulanan bir envanterdir. Çocuk ruh sağlığı alanında çalışan Psikologlar tarafından uygulanmaktadır.

Çocukların, 0-3 aydan başlayarak, 48-72 ay dilimine kadar aylık periyotlarla; dil gelişimi, zihinsel becerileri, küçük-kas gelişimi, büyük-kas gelişimi, sosyal gelişimi ve öz bakım becerileri tek tek incelenip gözlenerek puanlanır. Bu değerlendirme eğer mümkün ise anne-baba ve çocuğun bir arada olduğu bir ortamda yapılır.

Uygulayıcı tarafından anne-babaya yöneltilen soruların yanı sıra çocuk da aynı zamanda gözlem altına alınmaktadır. Adım adım çocuğun sahip olduğu her beceri değerlendirmeye alınmaktadır.

Ankara gelişim tarama envanteri (AGTE), bebek ve çocukların gelişimi ile ilgili derinlemesine ve sistemli bilgi sağlayan bir değerlendirme aracıdır.

Genel yeteneği belirlemek amacıyla kullanılmaktadır. Sözel açıklamaya dayalı bir test değildir. 12 labirentten oluşmaktadır. Sınırlandırılmış bir süre uygulaması yoktur. Bireysel zeka testi olarak kullanılmaktadır. 7,6-14 yaş arasındaki bireylere uygulanmaktadır. Bireysel bir test olup bir oturumda bir kişiye uygulanır. Çocuğun labirentlerdeki çıkış yolunu bulması esasına dayanmaktadır.

Uygulanan Kognitif Testler

Bu test, çocuklarda görsel motor işlevini görmek için gelişimsel bir test olarak kullanılarak hem yetişkin, hem de çocuklarda geriliği, regresyonu, fonksiyon kaybını ve organik beyin hasarlarını saptamaya ve özellikle regresyon vakalarında da kişilik sapmalarını bulmaya ışık tutmaktadır (zekâ geriliği, afazi, çeşitli organik beyin hasarları, psikozlar, gerçek olmayan hastalanmalar gibi).

Görsel algı, görsel uyaranları tanıma, ayırt etme ve daha önceki deneyimlerle ilişkili olarak yorumlama yeteneğine denir.

Görsel algılamadaki yetenekleri sayesinde çocuklar okumayı, yazmayı, aritmetik yapmayı ve okuldaki başarıları için gerekli olan tüm diğer becerileri öğrenmektedirler.

Küçük çocuklarda bu durum geometrik şekilleri yapamama, şekil- zemin karıştırma, nesneleri değiştirme ve yönlendirmedeki eksiklerle ortaya çıkar.

Çocuk büyüdükçe bu problemler harf ve kelimeleri okumada kendini gösterir.

Görsel Algılama Beş Alanda İncelenmiştir:

  • El-Göz Koordinasyonu
  • Şekil-Zemin Ayırımı
  • Algılama Sabitliği
  • Mekanla Konumun Algılanması
  • Mekan İlişkilerinin Algılanması

Uygulanan Projektif Testler

Görsel algı, görsel uyaranları tanıma, ayırt etme ve daha önceki deneyimlerle ilişkili olarak yorumlama yeteneğine denir.

Görsel algılamadaki yetenekleri sayesinde çocuklar okumayı, yazmayı, aritmetik yapmayı ve okuldaki başarıları için gerekli olan tüm diğer becerileri öğrenmektedirler.

Küçük çocuklarda bu durum geometrik şekilleri yapamama, şekil- zemin karıştırma, nesneleri değiştirme ve yönlendirmedeki eksiklerle ortaya çıkar.

Çocuk büyüdükçe bu problemler harf ve kelimeleri okumada kendini gösterir.

Görsel Algılama Beş Alanda İncelenmiştir:

  • El-Göz Koordinasyonu
  • Şekil-Zemin Ayırımı
  • Algılama Sabitliği
  • Mekanla Konumun Algılanması
  • Mekan İlişkilerinin Algılanması

related projects